Unagidon

Unagidon

Unagidon är en lyxig och smakrik japansk rätt med grillad ål penslad med söt och salt teriyakisås och serverad på en bädd av fluffigt ris. Ål kan etiskt ifrågasättas men det finns lagligt fiskad ål i liten skala i södra Sverige. Om du ska prova, köp ål från en småskalig malmöitisk fiskare.

Ingredienser:

  • 2 filéer ål (cirka 200 g varje)
  • 300 g japanskt rundkorning ris
  • 500 ml vatten
  • 2 msk teriyakisås
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk mirin
  • 1 tsk socker
  • Vårlök, finhackad
  • Wasabi, valfritt

Instruktioner:

  1. Skölj riset i kallt vatten tills vattnet är klart. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

  2. Under tiden som riset kokar, förbered ålen. Om ålen inte är förgrillad, hetta upp en grillpanna på medelhög värme. Grilla ålfiléerna i cirka 5 minuter på varje sida tills de är gyllene och genomstekta.

  3. I en liten kastrull, blanda teriyakisås, sojasås, mirin och socker. Värm upp på medelhög värme och rör om tills sockret har löst sig helt. Koka i 2-3 minuter tills såsen har tjocknat något.

  4. Placera det kokta riset i en serveringsskål. Lägg de grillade ålfiléerna ovanpå riset.

  5. Häll teriyakimixen över ålen och riset. Toppa med finhackad vårlök.

  6. Servera omedelbart med en klick wasabi vid sidan om, om så önskas. Njut av dina unagidon!