Ugnsbakad lax med rotfruktsgryta

Ugnsbakad lax med rotfruktsgryta

En härligt mättande rätt med ugnsbakad lax serverad med en smakrik gryta av olika rotfrukter. Perfekt för en mysig middag!

Ingredienser:

  • 4 laxfiléer
  • 500 g små potatisar
  • 3 morötter
  • 2 rödbetor
  • 1 gullök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk färsk dill
  • Salt och svartpeppar efter smak

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och tärna potatis, morötter och rödbetor. Hacka lök och vitlök.
  3. Värm 1 msk olivolja i en stor stekpanna och fräs lök och vitlök tills de är gyllene.
  4. Tillsätt potatis, morötter och rödbetor i pannan. Häll över grönsaksbuljong och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt sjuda i ca 20 minuter tills rotfrukterna mjuknar.
  5. Krydda laxfiléerna med salt och peppar och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olivolja.
  6. Sätt in laxen i ugnen och baka i 12-15 minuter tills fisken är genomstekt.
  7. Servera laxen på en bädd av den smakrika rotfruitsgrytan och garnera med färsk dill.

Njut av en hälsosam och god middag!