Rustik stek med rostad potatis och kryddig sås

Rustik stek med rostad potatis och kryddig sås

Denna rustika och saftiga stek serveras med krispig rostad potatis och en rik och smakfull sås. Perfekt för en mysig middag i hemmets lugna vrå.

Ingredienser:

  • 1 kg nötkött (tex. högrev eller entrecôte)
  • 800 g potatis
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 lök
  • 1 kvist färsk timjan
  • 250 ml rött vin
  • 500 ml köttbuljong
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Förvärm ugnen till 180°C.

  2. Skala och tärna potatisen. Lägg dem i en ugnsform och blanda med 1 msk olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 40 minuter tills de är gyllene och krispiga.

  3. Torka av köttet med hushållspapper och krydda med salt och peppar.

  4. Hetta upp 1 msk olivolja och smöret i en stekpanna på medelhög värme. Bryn köttet runt om tills det fått en fin färg. Ta bort köttet ur pannan.

  5. Skala och hacka vitlök och lök. Lägg dem i samma panna och bryn tills de är mjuka.

  6. Tillsätt rött vin och låt koka upp. Skrapa loss eventuella bitar från pannan för att få fram smaken.

  7. Lägg köttet tillbaka i pannan. Häll över köttbuljong och tillsätt timjankvisten.

  8. Sätt hela pannan i ugnen och tillaga i ca 1,5 timme, eller tills köttet är mört och saftigt.

  9. Servera steken tillsammans med den rostade potatisen och häll över den smakfulla såsen. Garnera med färsk timjan.

Njut av en underbart smakrik och värmande måltid!