Rustik stek med rostad potatis och kryddig sås

Denna rustika och saftiga stek serveras med krispig rostad potatis och en rik och smakfull sås. Perfekt för en mysig middag i hemmets lugna vrå.
Ingredienser:
- 1 kg nötkött (tex. högrev eller entrecôte)
- 800 g potatis
- 2 msk olivolja
- 2 msk smör
- 3 vitlöksklyftor
- 1 lök
- 1 kvist färsk timjan
- 250 ml rött vin
- 500 ml köttbuljong
- Salt och peppar
Instruktioner:
-
Förvärm ugnen till 180°C.
-
Skala och tärna potatisen. Lägg dem i en ugnsform och blanda med 1 msk olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 40 minuter tills de är gyllene och krispiga.
-
Torka av köttet med hushållspapper och krydda med salt och peppar.
-
Hetta upp 1 msk olivolja och smöret i en stekpanna på medelhög värme. Bryn köttet runt om tills det fått en fin färg. Ta bort köttet ur pannan.
-
Skala och hacka vitlök och lök. Lägg dem i samma panna och bryn tills de är mjuka.
-
Tillsätt rött vin och låt koka upp. Skrapa loss eventuella bitar från pannan för att få fram smaken.
-
Lägg köttet tillbaka i pannan. Häll över köttbuljong och tillsätt timjankvisten.
-
Sätt hela pannan i ugnen och tillaga i ca 1,5 timme, eller tills köttet är mört och saftigt.
-
Servera steken tillsammans med den rostade potatisen och häll över den smakfulla såsen. Garnera med färsk timjan.
Njut av en underbart smakrik och värmande måltid!