Förslag att avskaffa Riksdagen
Regeringen föreslår omgörning av regeringsformen: ”Det blir mer effektivt så"
Riksdagen fattar varje år tusentals beslut. Vid omröstningstillfällena sitter ibland hundratals ledamöter i kammaren. I ett förslag som nu skickas ut på remiss vill regeringen renodla regeringsformen och avveckla Riksdagen.
– Det kostar både tid och pengar att dra varenda lagförslag genom riksdagen, säger inrikesminister Mikael Damberg.
"Det kostar både tid och pengar att dra varenda lagförslag genom Riksdagen"
Enligt Melinda Johansson, professor i statsvetenskap vid Lunds Universitet, finns det ett demokratiproblem om förslaget skulle bli verklighet. Hon menar att Sveriges Riksdag är folkets främsta företrädare och att regeringens formulering om att "dra varenda förslag genom riksdagen" insinuerar ett förakt mot de folkvalda och därmed indirekt mot väljarna. Johansson tycker modellen med representativ parlamentarism är bra. Men det håller statsministern inte med om.
"Redan idag sitter oppositionen passiv. De lägger aldrig fram några skarpa motioner. I praktiken är deras enda funktion att släppa igenom regeringens propositioner och för det behövs inte 300 människor i en kammare", säger Stefan Löfven.
Statsministern får medhåll från oväntat håll. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill inte ställa upp på en intervju men hälsar via mejl att "Vi har ju redan i praktiken gett Socialdemokraterna oinskränkt makt genom att aldrig på allvar utmana deras regeringsställning. Vidare har vi genom tillfällig lagstiftning gett regeringen möjlighet att under Corona-krisen kringgå riksdagen under en begränsad tid. Jag tycker det har fungerar bra och anser att befogenheterna lika gärna kan permanenteras"
Hanif Bali, riksdagsledamot tillika flitig twitterdebattör, går i liknande tankar.
Lagförslaget väntas vara klart för omröstning i början på nästa år. Om allt går som planerat kan Socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen börja sitt arbete med att tillsätta partimedlemmar i alla svenska verk och myndigheter till hösten samma år.
"Jag har inte bestämt mig för om partiet som sådant ska finnas i sin nuvarande form eller om jag på egen hand ska styra det över en lite längre horisont, utan inblandning av årsmöten och annat som tar tid från viktigare saker", säger Löfven.
Middagsbladet bad om en intervju med Miljöpartiets Isabella Lövin men hon låter hälsa via sin pressekreterare att "… Det som är bäst för Sverige är sammanhållning och jag håller ihop med vår stora ledare, det finns ingen anledning att ifrågasätta regeringen"
Även om planen möter skarp kritik på vissa håll i Sverige, så är Stefan Löfven inte ensam om idén. Det är knappt tre fjärdedelar av världens alla länder som har någon lagstiftande församling och siffran minskar stadigt.