Regeringen vill införa "Uppklarningsdag" i Sverige

Regeringen vill införa "Uppklarningsdag" i Sverige

Nu föreslår regeringen att en dag på året ska tillägnas att beivra allt som är olagligt enligt svensk lag. Verkställande av domar, utredning av fall som hamnat mellan stolarna, allt ska tas itu med under den så kallade Uppklarningsdagen.

I filmen "The Purge" från 2013, porträtteras ett fiktivt USA där alla lagar upphör att gälla en dag om året. Under den dagen kan människor råna och mörda bäst de vill, och deras handlingar saknar helt konsekvens. Allt tack vare en lag som instiftades för att koncentrera kriminalitet till en dag, och få invånarna att "lätta på trycket". Resultatet blev, i den fiktiva berättelsen, ett mer harmoniskt samhälle de resterande 364 dagarna. Nu föreslår Sveriges regering samma sak fast tvärt om - en dag om året ska alla olagligheter bestraffas i enlighet med rikets lag.

Justitieminister Morgan Johansson är en av hjärnorna bakom förslaget: "Nu läggs ju de flesta utredningar ner innan de ens går till åtal. Och de som går till åtal läggs ofta ner de också. Myndigheterna brukar skylla på bristande resurser, men ska man vara ärlig så är det ju mest på grund av inkompetens och allmänt dåligt skötta brottsbekämpande institutioner. Vi satt och pratade om det under en kafferast, och då slog tanken mig 'Vad händer om vi har en dag på året då olagligheter beivras'?

Justitieminister Morgan Johansson (Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0)

Idén presenterades för statsminister Stefan Löfven som till en början var skeptisk. Justitieministern utvecklar: "Steffe (Stefan Löfven red. anm) brukar ju vara skeptisk när man tänker nytt, så det tog ett tag att få honom att förstå. Men när han hade smält det så kom han tillbaka till mig och ville att vi skulle formulera ett skarpt förslag. Han såg möjligheter för Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att stävja uppenbara bidragsbrott på Uppklarningsdagen och ville därför att den skulle innefatta inte bara polisutredningar utan även andra myndigheters utredningar."

Vad innebär det rent konkret för Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen?
"Förslaget är inte skrivet i sten än, men man kan tänka sig att den som lurar Försäkringskassan på miljonbelopp år in och år ut, i alla fall åker dit en gång om året istället för att som nu inte åka dit alls."

Middagsbladet pratade med en polis som vill förbli anonym. Hon ställer sig inte främmande till justitieministerns resonemang: "Alltså, det är ju inte så att de flesta utredningar läggs ner. Det är snarare så att de inte ens utreds till att börja med. När du ringer för att din cykel blivit stulen ur cykelförrådet, så är det ju ingen av oss på polisen som börjar utreda var din cykel tagit vägen, vem fan har tid eller lust med det?".
Hon beskriver hur det oftast är civilanställda på något som närmast kan liknas vid ett callcenter, som skriver en anmälan som målsägande sen kan lämna till sitt försäkringsbolag och få ut försäkringspengana. Brevet målsäganden får hem i brevlådan med den välkända formuleringen "Utredningen läggs ner i brist på bevis", är missvisande menar vår källa.
"Ja, alltså, det är ju inte brist på bevis. Vi åker ju inte ens ut och letar några bevis. Det där är en standardformulering för att vi ska slippa jobba på fallet. Jag menar, vafan tror folk? Ska vi ut och kolla övervakningskameror och ta fingeravtryck för att fånga någon jävla cykeltjuv?"

Skulle en uppklarningsdag vara att föredra?
"Ja, alltså, det är klart att det skulle underlätta. Då har man en tydlig dag på året som man kan koncentrera sig på. Då vet man att på den här dagen, om någon ringer och blivit av med cykeln, då frågar vi var, när, hur. Vi åker ut, tar fingeravtryck, kollar vem som haft tillgång till förrådet. Kanske måste det vara någon i huset? Då får vi ringa på och så vidare. Det är ju inte så att vi inte kan hitta tjuven, det är bara det att man inte orkar hålla på med sådant hela året."

Skulle en sådan dag vara positiv för samhället i stort resten av året?
"Det är klart att om någon åker fast för att ha stulit en massa cyklar på Uppklarningsdagen, så kommer den personen sitta inne flera månader under resten av året och därmed vara inkapaciterad att fortsätta begå brott. Sen är det ju en psykologisk aspekt i det hela. Åker man fast, så kanske man lär sig en läxa och slutar begå brott. Så det vore ju positivt för samhället i stort."

Idén är inte ny. Redan 2012 sade Centerpartiets ledare Annie Lööf till Sveriges Radio att det i Sverige är "Förbjudet att bedriva verksamhet med kriminellt syfte". Men Morgan Johansson tycker inte att Lööf kan ta till sig äran: "Nej, hon sade bara att det är förbjudet, hon sade aldrig när det är förbjudet. Det är precis därför vi vill införa 'Uppklarningsdagen', där det ska bli tydligt att på den här dagen, då begår du inte brott och skulle du bryta mot den överenskommelsen, så kommer statens alla resurser sättas in för att du ska dömas och att domen ska verkställas."

Vi har sökt Rikspolischefen för en kommentar, men han är på semester och hälsar genom polisens presstjänst: "Vi är principiellt för att koncentrera utredning av brott och verkställande av beslut till en dag. På så sätt får vi mer tid till annat resten av året."