Man inser att ingen bryr sig vad han tycker
Centerledaren Muharrem Demirok chockad över att ingen bryr sig om hans åsikter. Trots att Demirok är sympatisk och engagerad, kan Middagsbladet nu avslöja att hans åsikter är helt ointressanta för Sveriges invånare.
Stockholm, Sverige – Nya studier visar att Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok, 48, insett att ingen faktiskt bryr sig om vad han tycker. Demirok, som tidigare spenderat timmar i riksdagens talarstol och på X (före detta Twitter) för att dela med sig av sina åsikter om allt från kärnkraft till gårdsförsäljning av alkohol, står nu inför insikten att hans tankar är av noll intresse för svenska folket.
"Denna insikt slog mig som en blixt från klar himmel" säger Demirok till Middagsbladet.
Källor nära Demirok, som önskat att förbli anonyma av rädsla för att bli utsatta för fler av hans monologer om marknadshyror, uttrycker en blandad känsla av lättnad och skadeglädje. "Äntligen," säger en källa. "Det var på tiden att han märkte det. Vi slutade lyssna redan innan han blev partiledare.", säger en annan källa till Middagsbladet.
Annie Lööf, Centerpartiets före detta partiledare, medgav att hon systematiskt har nickat och sagt "mm-hmm" i åratal utan att faktiskt lyssna på sin partikollega. "Det är fantastiskt vad man kan uträtta samtidigt som man låtsas låtsas lyssna," förklarar hon och påpekar att hon ofta skrivit på sina memoarer samtidigt som hon lyssnat på Demiroks många monologer om grön skatteväxling.
Muharrem Demirok överväger nu att starta en podd om liberala värderingar, där han hoppas att någon, någonstans, kanske finner hans tankar engagerande. "Det måste finnas någon där ute som bryr sig om marknadsliberalism," säger Demirok hoppfullt till tidningen.
Statsvetare är dock skeptiska. "Att Demirok skulle hitta en lyssnare är statistiskt osannolikt," säger Dr. Anna Persson, professor i politisk kommunikation vid Lunds Universitet. "Det finns en gräns för hur många gånger någon kan diskutera fördelarna med att privatisera Arbetsförmedlingen innan det blir ointressant för alla andra än den som pratar."
Som ett resultat av insikten har Demirok rapporterats spendera allt mer av sin tid tyst i riksdagen, något som hans omgivning tycks uppskatta enormt. "Det är så tyst och fridfullt nu," sade en riksdagsledamot medan de sörplade på sitt kaffe, blick fast riktad mot den intressantare resultattavlan för omröstningar.
Muharrem Demirok ska just påbörja sin bok med titeln "Min väg mot politisk tystnad", som ingen egentligen bett om. "Det är en inre resa," förklarade han inför en nästan tom partilokal. "Jag har upptäckt att mina tankar om avregleringar kanske fungerar bättre som intern monolog.", säger han till Middagsbladet.
Riksdagen har sedan hans tystnad rapporterat en markant ökning i produktivitet. "Vi har sparat i genomsnitt 2,5 timmar per dag som tidigare gick åt till att låtsas lyssna på utläggningar i riksdagsfiket om företagsvänlig politik," meddelade talmannen.
En annan oväntad bieffekt är spekulationer om att han Demirok möjligen blivit visare. "När någon som tidigare hade åsikter om precis allt från EU-politik till skolval plötsligt är tyst, antar folk automatiskt att personen har uppnått någon form av upplysning," förklarade Dr. Persson. "Det är fascinerande hur tystnad kan misstas för politisk visdom. Det märker vi inte minst den moderata socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall, som aldrig sagt ett ord och därmed närmas har status som geni.
I skrivande stund överväger Demirok att starta en Youtube-kanal om centerideologi, där han helt enkelt sitter tyst i 45 minuter. Överraskande nog har konceptet redan fått fler prenumeranter än partiets medlemsantal. "Ibland säger tystnad mer än ord," kommenterade en följare i kommentarsfältet.
Demiroks historia har blivit en väckarklocka för andra partier som snart är ett minne blott. Exempelvis säger Liberalernas ledare Johan Pehrsson till Middagsbladet att han funderar på att starta en supportgrupp. Där ska hans partimedlemmar öva sig i konsten att hålla tyst om sin pragmatiska mittenpolitik. Mötena beskrivs som "överraskande produktiva" och "uppfriskande", mycket tack vare fullständig tystnad i allt från federalisering av EU och diverse skrivbordsprodukter kring svensk skola. "När man inte pratar om sådant ingen bryr sig om, så bryr sig fler", säger Pehrsson till Middagsbladet.
Annie Lööf, före detta partiledare för Centerpartiet uttalar sig kort till Middagsbladet: "Demiroks situation visar att det aldrig är för sent att inse att ens åsikter kanske inte är så viktiga som man trott. Det gäller även min expertkommentar om detta."