Kryddiga räkor med kikärtsgryta

Kryddiga räkor med kikärtsgryta

Denna rätt kombinerar saftiga, kryddiga räkor med en smakfull kikärtsgryta. Toppad med färska örter blir det en elegant och smakrik måltid som säkerligen kommer att imponera.

Ingredienser:

  • 500 g stora räkor, skalade och rensade
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk rökt paprika
  • Salt och peppar efter smak
  • 1 burk kikärter (ca 400 g), avrunna och sköljda
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 röd paprika, tärnad
  • 1 burk krossade tomater (ca 400 g)
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 dl kokosmjölk
  • Färska örter, t.ex. koriander eller persilja, för garnering

Instruktioner:

  1. Hetta upp 1 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt vitlök och chiliflakes och fräs i en minut.

  2. Tillsätt räkorna och krydda med rökt paprika, salt och peppar. Stek räkorna i 2-3 minuter tills de är rosa och precis genomstekta. Ta upp och ställ åt sidan.

  3. I samma stekpanna, tillsätt den återstående matskeden olivolja och fräs lök och röd paprika tills de mjuknar.

  4. Tillsätt kummin och koriander, rör om och tillaga i ytterligare en minut.

  5. Häll i de krossade tomaterna och kikärterna. Låt sjuda i 10 minuter, rör om då och då.

  6. Tillsätt kokosmjölken, smaka av med salt och peppar, och låt sjuda ytterligare 5 minuter.

  7. Lägg tillbaka räkorna i grytan och rör om försiktigt så att de blandas med såsen.

  8. Servera i djupa tallrikar och garnera med färska örter. Njut!