Krispig potatisgratäng med ost och timjan

Krispig potatisgratäng med ost och timjan
Potatisgratäng med tjockt lager ost

Denna krämiga potatisgratäng är en utsökt och värmande rätt perfekt för kyliga kvällar. En gyllene ostskorpa och doften av färsk timjan, mums!

Ingredienser:

  • 1 kg potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 150 g riven ost (gärna cheddar eller gruyère)
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1 msk smör (till formen)
  • Pekannötter till garnering (valfritt)

Instruktioner:

  1. Förvärm ugnen till 200°C. Smörj en ugnsform med lite smör.
  2. Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor.
  3. Skala och finhacka vitlöken.
  4. Lägg potatis, vitlök, grädde, mjölk, timjankvistarna och salt och peppar i en stor kastrull. Koka upp och låt sjuda på medelvärme i 5 minuter under omrörning.
  5. Häll potatisblandningen i den smorda ugnsformen. Ta ut timjankvistarna som kokade med potatisen. Strö över den rivna osten och placera sen timjankvistarna ovanpå. De har gett smak åt gratängen och nu anvädns de som grönt piff på toppen!
  6. Grädda i ugnen i 45-60 minuter tills gratängen är gyllenbrun och potatisen är mjuk.
  7. Garnera med pekannötter.

Servera gärna med en fräsch grönsallad eller som tillbehör till en god kötträtt.