Köttgryta med gräddsås och potatis

Köttgryta med gräddsås och potatis

Denna läckra gryta kombinerar mört kött med en krämig gräddsås och serveras med kokt potatis, vilket ger en perfekt värmande och mättande middag. Det är lite som en bladning mellan dillkött och köttbullar med brunsås. Är du matpurist är det förstås inget för dig, men om du gillar att prova nya saker så är det här perfekt!

Ingredienser:

  • 500 g nötkött, i bitar
  • 2 msk smör
  • 1 lök, hackad
  • 250 g champinjoner, skivade
  • 2 dl grädde
  • 1 dl köttbuljong
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 600 g potatis, skalad och delad i bitar
  • Färsk dill, hackad (för garnering)

Instruktioner:

  1. Smält smöret i en stor gryta på medelvärme. Tillsätt köttbitarna och bryn dem tills de fått fin färg runtom.
  2. Ta ur köttet och lägg det åt sidan. Lägg löken i grytan och stek tills den är mjuk och gyllene.
  3. Tillsätt champinjonerna och stek ytterligare i några minuter tills de mjuknar.
  4. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt grädde och köttbuljong, krydda med salt och peppar. Låt sjuda i ca 20 minuter om du använt ett mört kött som filé eller ryggbiff. Om du använt grytbitar eller något annan segare styckdetaljs, så ska du skjuda tills köttet är mört. Ungefär 2 timmar.
  5. Under tiden, koka potatisen i saltat vatten tills den är genomkokt, cirka 15-20 minuter.
  6. Servera grytan varm med potatisen och garnera gärna med hackad färsk dill och/eller persilja.