Klassisk lasagne

Lasagne är en älskad italiensk rätt som kombinerar lager av pasta, rik tomatsås, krämig béchamel och smakrik ost. Perfekt för en mysig middag med familj och vänner.
Ingredienser:
- 9 lasagneplattor
- 500 g nötfärs
- 1 lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 800 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad basilika
- Salt och peppar
- 2 msk olivolja
- 50 g smör
- 50 g vetemjöl
- 6 dl mjölk
- 100 g riven parmesan
- 200 g riven mozzarella
- Färsk persilja, hackad (till garnering)
Instruktioner:
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Fräs lök och vitlök tills de är mjuka.
- Lägg i nötfärsen och bryn den. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, oregano, basilika, salt och peppar. Låt sjuda i 20 minuter.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa tills det är slätt. Häll i mjölken lite i taget, vispa konstant tills såsen tjocknar.
- Blanda i hälften av parmesanen i béchamelsåsen. Ta av från värmen.
- Lägg ett lager av köttfärssås i en ugnsform. Täck med lasagneplattor och en del av béchamelsåsen. Upprepa lagren och avsluta med béchamelsås.
- Strö över resterande parmesan och mozzarella.
- Grädda i ugnen i 30-40 minuter, tills osten är gyllene och bubblig.
- Låt stå i 10 minuter innan servering. Garnera med hackad persilja.
Njut av en smakrik och värmande lasagne!