Jämställdhetsmyndigheten flyttar in på kulturdepartementet
STOCKHOLM - I ett oväntat men enligt regeringen "helt logiskt" drag meddelades idag att Jämställdhetsmyndigheten ska hamna under Kulturdepartementet. Beslutet motiveras med att "jämställdhet ändå mest handlar om kultur och känslor".
"Vi har länge funderat på var Jämställdhetsmyndigheten egentligen hör hemma", säger en anonym källa inom regeringskansliet. "Efter djupgående analyser insåg vi att eftersom jämställdhet är en del av kulturkriget, så bör den naturligtvis ligga under Kulturdepartementet. Det är bara logiskt."
Kulturministern Parisa Liljestrand, som nu får ytterligare en myndighet att hantera i sitt hektiska schema, välkomnar tillskottet. "Jämställdhet är ju egentligen bara en form av performance art", säger ministern lite halvt på skoj. "Nu kan vi äntligen behandla det som den kulturyttring det faktiskt är."
Som en del av omorganisationen planeras flera innovativa förändringar:
- Lönekartläggningar ska framöver presenteras konceptuellt
- Jämställdhetsstatistik ska presenteras med visuella element med konstnärlig verkshöjd för att inte bara bli torra grafer som få läser
- Könsmaktsordningen ska visualiseras genom interpretativa föreställningar på bland annat Statsteatern, för att bättre kunna förstås av medborgarna som annars, enligt utredningen, tycker begreppet är för abstrakt.
Fackförbundet Seko har reagerat med förvirring på beskedet. "Vi förstår inte riktigt hur lönejämställhet och arbetsvillkor plötsligt blev en kulturfråga", säger en facklig representant.
För att markera övergången till Kulturdepartementet kommer myndighetens nya slogan att vara "Jämställdhet - en kulturstrid". Samtliga utredningar ska framöver även innehålla ett mer poetiskt språk istället för den myndighetssvenska som hittills varit norm.
På frågan om hur detta kommer påverka det faktiska jämställdhetsarbetet svarar en anonym regeringskälla: "Det viktiga är inte vad vi gör eller hur det faktiskt är, utan hur det känns. Och det känns väldigt rätt att ha det såhär."
Statsminister Ulf Kristersson försvarar beslutet när Middagsbladet når honom på SMS. "Det mycket enklare att hantera genusfrågor när vi kan bedöma dem utifrån rent estetiska kriterier." På en följdfråga om vad statsministern exakt menar, fick vi inget svar.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är dock starkt kritisk till förändringen: "Detta är ytterligare ett exempel på hur regeringen förminskar viktiga samhällsfrågor. Att flytta Jämställdhetsmyndigheten till kulturdepartementet är som att säga att löneskillnader mellan män och kvinnor och maktstrukturerna som ligger bakom bara är en fråga om kultur. Men orättvisor är ingen installation på Moderna Museet!"
Kristersson håller inte med. När Middagsbladet får tag på honom i Riskdagen gör han demonstrativt en liten dans för att illustrera "den moderna förvaltningsstrukturens dynamiska natur." Han tillägger att Dadgostar har fel, och att orättvisor visst kan vara installationer på Moderna Museet. Som exempel tar Kristersson upp den kinesiska konstnären Ai Weiweis många utställningar som tar upp just orättvisa som ett genomgående tema. Kristersson avfärdar vidare oppositionens kritik som "bristande konstnärlig förståelse".