Gratinerad Potatisgratäng med Tomat och Rosmarin

Denna krämiga potatisgratäng kombinerar perfekt gräddighet med sötman från tomater och aromen av färsk rosmarin. En utsökt rätt som värmer i både kropp och själ.
Ingredienser:
- 1 kg potatis
- 2 stora tomater
- 2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 150 g riven ost (t.ex. cheddar eller emmental)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 kvist färsk rosmarin
- Salt och peppar efter smak
- 2 msk smör
- 2 msk ströbröd
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skala och skiva potatisen tunt. Skiva tomaterna.
- Smörj en ugnsform med lite av smöret.
- Varva potatis och tomatskivor i formen. Krydda varje lager med salt, peppar och hackad vitlök.
- Blanda grädde och mjölk och häll över potatisen.
- Strö över riven ost och ströbröd överst på potatisgratängen.
- Placera rosmarinkvisten ovanpå.
- Grädda i ugnen i cirka 45 minuter eller tills potatisen är mjuk och gratängen har fått en gyllene yta.
- Ta ut ur ugnen och låt gratängen vila i några minuter innan servering. Njut!