Svensk expert: Rom byggdes faktiskt på en dag

Svensk expert: Rom byggdes faktiskt på en dag

ROM, Italien - En svensk historiker har hittat banbrytande bevis för att staden Rom faktiskt byggdes på bara en dag. Upptäckten utmanar det gamla ordspråket "Rom byggdes inte på en dag" och tvingar oss helt se över den anrika stadens historia.

Svenska forskaren Maria Sahlin vid Södertörns högskola upptäckte nyligen ett gammalt manuskript som hon uppger var gömt i Vadstena kloster. Dokumentet, som är daterat till 753 f.Kr., beskriver hon som en ögonvittnesskildring av stadens tillkomst.

I redogörelsen beskrivs hur Roms grundare Romulus och hans tvillingbror Remus, började bygga staden på en måndag 753 f.Kr., och hur de slutförde den monumentala uppgiften på tisdagen dagen därpå, det vill säga på mindre än 24 timmar.

Denna upptäckt utmanar inte bara det gamla ordspråket, utan är också ett bevis på att vi måste ifrågasätta all kunskap i samhället som över tid blivit dogma
Antika Rom under de första 24 timmarna

"Denna upptäckt utmanar inte bara det gamla ordspråket, utan är också ett bevis på att vi måste ifrågasätta all kunskap i samhället som över tid blivit dogma", säger Sahlin.

En internationell forskargrupp har genomfört en grundlig analys av manuskriptet, inklusive koldiameterdatering, lingvistisk analys och jämfört med andra dokument från samma tid. De har inte lyckats bekräftat manuskriptets äkthet och forskarsamhället ställer sig fortsatt skeptiskt till Sahlins upptäkt.

"Hon pratar om att man måste ifrågasätta vedertagen kunskap, men hon har inga belägg för sin nytillkomna så kallade kunskap", säger en forskare som vill förbli anonym.

Maria Sahlin på studieresa i Rom

Maria Sahlin togs in på Södertörns högskola i ett försök från skolans ledning att bredda institutionens kompetens.

"Inom akademin råder en patriarkal euro-centrisk idé om vad som är sant. Professorer och doktorander tenderar att aldrig tänka utanför boxen. Därför förblir vissa idéer sanningar för att ingen tänker på att ifrågasätta dem. Ett sätt att komma runt detta problem är att anställa lärare som inte gått den vanliga vägen, utan kommer lite utifrån. Maria Sahlin har ingen formell utbildning i varken arkeologi eller historia. Det är ingen svaghet, det är en styrka.", säger Gustav Amberg som är myndighetens högste chef.

Medan världen tar till sig denna nya häpnadsväckande kunskap fortsätter Sahlin att gräva i ämnet. Hon är nyfiken på vilka konsekvenser detta fynd får för vår förståelse av det antika Rom och dess invånare.

"Jag hoppas denna nya fakta om den gamla staden kommer att inspirera andra forskare att tänka lite mer postmodernt och inte stå och trampa i gammal information" säger Maria Sahlin till Middagsbladet.