Filmstaden satsar på vattenpalats
Det kommer att vara möjligt att både bada och åka vattenrutschkana på Filmstaden i sommar, i alla fall för den som bor i Stockholm, Västerås eller Malmö.
Flera medier har tidigare rapporterat ryktena som nu visar sig stämma. Biografbesöken minskar stadigt och nu bestämmer sig Filmstaden för att prova något nytt. Planen är att bygga om biografsalonger i alla städer där Filmstaden idag är verksamma. Testprojektet börjar på Mall of Scandinavia utanför Stockholm och konceptet ska sedan kopieras till biografer i Västerås och Malmö. Det ska finnas minst ett vattenpalats i varje större stad inom den närmaste femårsperioden.
"Jag kan förstå att människor inte vill betala för att sitta i en mörk salong och titta på film. Det märks inte minst på sommaren då våra salonger mestadels står tomma.", säger Marcus Lorendal, VD för Filmstaden. "Vi tillsatte en arbetsgrupp redan för tre år sedan och den kom snabbt fram till att det finns ett oerhört underskott av vattenpalats i Sverige."
Redan 1988 byggdes Aq-va-kul i Malmö. Det blev Sydsveriges första riktiga vattenpalats, eller äventyrsbad som det också kallas. Sedan dess har få nya vattenpalats byggts men efterfrågan har varit väldigt stark.
"Vi sitter redan på stora lokaler över hela landet. Många gamla biograflokaler har ju blivit nattklubbar och restauranginrättningar, varför inte göra om våra till vattenpalats då?", förklarar Lorendal.
Svensk film är allmänt känd för att underprestera. Med några få undantag som 'Hundraåringen' och 'En man som heter Ove', så har biosiffrorna varit bedrövliga. Det slår hårt mot biograferna både ekonomiskt och kulturellt.
"Vi vill inte uppfattas som gamla och mossiga", säger Filmstadens marknadsavdelning till tidningen. "Det finns många som säger att de hatar film och i synnerhet svensk film men det finns ingen som hatar att bada", resonerar de.
Det biografsalonger ha gemensamt är de mindre ingångarna som leder vidare in till godisföräljningen och därefter salongerna. Det är en arkitektonisk fördel för Filmstaden, menar företaget, eftersom det är precis så en badanrättning är uppbyggd. Kassorna kan vara kvar där de är nu medan godisdelen blir till omklädningsrum och salongerna till pooler. Filmstadens större biografer har ofta flera våningar och gör sig därför utmärkta för att bygga in höga vattenrutschbanor.
Att det är fler yngre än äldre som förväntas besöka de ombyggda biograferna är inget som oroar företaget.
"Våra mest flitiga biobesökare är väldigt gamla och kommer snart inte orka titta på film någon annanstans än i hemmet. Så egentligen bryr vi oss inte om dem, det är ungdomarna vi vill åt och de älskar vattenpalats", säger Marcus Lorendahl.