”Dirty fries”

”Dirty fries”

Att pommes står i centrum och allt annat blir tillbehör är inte det vanligaste i Sverige. Men prova "dirty fries", och avgör själv!

Ingredienser:

För toppingen:

  • 500 g rimmat sidfläsk eller bacon
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 dl lönnsirap
  • 2 vitlöksklyftor

För pommes frites:

  • 500 g frysta pommes frites (eller färsk potstis men det blir faktiskt bra med köpepommes!)
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk chilipulver
  • Salt och peppar efter smak

Instruktioner:

  1. Förvärm ugnen till 220°C. Lägg pommes frites på en bakplåt, ringla över olivolja och krydda med vitlökspulver, paprikapulver, chilipulver, salt och peppar. Blanda väl och baka i ugnen i 20-25 minuter eller tills de är gyllene och krispiga.

  2. Skär fläsket i små bitsr och stek först på låg värme så fettet smälter och höj sedan värmen tills det blir knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.

  3. Hacka vitlöken och släng i den i pannan med fettet från fläsket. Stek i någon minut och sen i med lönnsirapen som snabbt börjar bubbla. Stäng av värmen och släng tillbaka det knapriga fläsket. Rör om.

  4. Pommes i en tallrik. På med fläsket och häll över lite av den sötsalta såsen.

  5. Toppa med lite gräslök eller persilja.