”Dirty fries”

Att pommes står i centrum och allt annat blir tillbehör är inte det vanligaste i Sverige. Men prova "dirty fries", och avgör själv!
Ingredienser:
För toppingen:
- 500 g rimmat sidfläsk eller bacon
- 1 tsk paprikapulver
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 dl lönnsirap
- 2 vitlöksklyftor
För pommes frites:
- 500 g frysta pommes frites (eller färsk potstis men det blir faktiskt bra med köpepommes!)
- 1 msk olivolja
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk paprikapulver
- 1/2 tsk chilipulver
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner:
-
Förvärm ugnen till 220°C. Lägg pommes frites på en bakplåt, ringla över olivolja och krydda med vitlökspulver, paprikapulver, chilipulver, salt och peppar. Blanda väl och baka i ugnen i 20-25 minuter eller tills de är gyllene och krispiga.
-
Skär fläsket i små bitsr och stek först på låg värme så fettet smälter och höj sedan värmen tills det blir knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
-
Hacka vitlöken och släng i den i pannan med fettet från fläsket. Stek i någon minut och sen i med lönnsirapen som snabbt börjar bubbla. Stäng av värmen och släng tillbaka det knapriga fläsket. Rör om.
-
Pommes i en tallrik. På med fläsket och häll över lite av den sötsalta såsen.
-
Toppa med lite gräslök eller persilja.